14. 5. 2024   |   svátek má Bonifác
 

Zeleninová polévka s květákem a brokolicí

Název Množství a jednotka
květák 1/2
brokolice 500 g
velká mrkev 1 ks
petržel 1 ks
brambory 3 ks
Zobrazit všechny ingredience

polévky
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Květák a brokolici rozebereme na růžičky, zalijeme litrem a půl vody a dáme vařit. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a nastrouhanou mrkev a petržel, osolíme, okořeníme majoránkou, troškou muškátového oříšku (pětkrát strouhnu), drceným kmínem a vaříme doměkka. Připravíme tmavší jíšku, kterou přidáme do polévky. a pokud se nám zdá polévka slabá, vhodíme kostku bujónu.

Ze zbylé půlky květáku si uděláme na večeři květákový mozeček.


 


RECEPTY

Pangasius s citronovou trávou

Postup: Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazaného... zobrazit recept

RECEPTY

Ohnivé mamutí kuřecí maso

Postup: Kuřecí (nebo krůtí) prsa nakrájíme na menší kostky. Zeleninu očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Dýňové rizoto s uzeným lososem

Postup: Na olivovém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky... zobrazit recept

RECEPTY

Pudinkové "tiramisu"

Postup: Nejprve si uvaříme z půl litru mléka, čtyř lžic cukru a jednoho sáčku... zobrazit recept

RECEPTY

Chřestová krémová polévka

Postup: Bílý chřest zbavíme dřevnatých částí a oloupeme škrabkou, zelený chřest není... zobrazit recept

MOUDRÉ RADY BABIČEK

Uskladnění...

Žloutky: zbylé žloutky dáme do porcelánového hrníčku a zalijeme lžičkou oleje. Chléb: nejlépe je uložený do chlebovky, přikrytý utěrkou. K chlebu můžeme přidat rozkrojené jablko, vydrží déle vláčný. Tvaroh: tvrdý tvaroh se... zobrazit článek

RESTAURACE

U Dvořáčků

* DOMÁCÍ KUCHYNĚ* HOTOVKY* SPECIALITY ZE ZVĚŘINY* NOVINKA: WIFI pro hosty ZDARMA